Zeytinin Faydaları

Zeytin Nedir?

Uzun ömürlü bir bitkidir. İçeriğinde yüksek oranda mineral ve vitamin sayesinde şifa kaynağıdır. 8 bin yıl öncesine dayanır. Zeytin eski kitap ve yapıtlarda da adı geçen bir meyvedir. En kötü toprak koşullarında bile yetişebilmesi için önemli olan etken iklim koşullarıdır. İklim koşulları nedeniyle ülkemizin pek çok bölgesinde zeytin yetiştirilebiliyor. Zeytin üretiminde toprağın cinsi, zeytinin türü ve rüzgar gibi etmenler zeytine farklı bir tat katmaktadır. Zeytin yetiştirirken incelikli davranılmalı ve en iyi yöntemler kullanılmalıdır. Zeytinin yaprakları oval ve uçları sivri sivridir. Ön tarafı koyu yeşildir arka kısmı ise daha açık bir renktedir. Çiçekleri yaprak kısmının hemen dibinden çıkmaktadır. Üç ile yedi zeytin bir arada olabiliyor, salkım şeklinde durur. Türüne göre zeytinin büyüklüğü değişir. Zeytinin lezzeti yetiştiği iklime ve zeytinin çeşidine göre farklılık gösterebiliyor.

Zeytin Nasıl Yetişir?

Zeytin ağacı ılıman iklimlerde yetişir. Ortalama olarak yazların sıcak, kışların ise sert ve soğuk ve soğuk olduğu iklimlerde yetişir. 15 derece üstü sıcaklıkta daha kolay yetişen bir bitkidir. Kökleri derinlere ulaşır. Ortalama olarak 250 mm yağış zeytin ağacının yetişmesi için geçerli bir yağıştır. Bu yağış miktarı olursa zeytin ağacı daha verimli zeytin verir. Eğer yeterli şekilde yağış olmadıysa kendi imkanlarımızla sulama yapılması gerekir. Zeytinin verimli olması için toprakta önemlidir. Gerekiyorsa zeytin için teraslama yöntemi de yapılmalıdır. Zeytin fidanı dikmek için en uygun zaman ekim ve mart aylarıdır. Bu aylarda zeytin ekersek daha verimli sonuçlar elde ederiz.

Zeytin Nerede Kullanılır?

Zeytinin öncelik kullanım alanı mutfaklarımızdır. Yemeklerin yanına yapılan zeytin ve piyaz ve salatalarda, azıkta, kahvaltıda, ramazan sofralarında olmak üzere beslenme kültürü ilgilendiren pek çok yerde kullanılır.

Zeytin Nasıl Saklanır:

Yeşil zeytini sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için salamura suyunun içine konulması gerekiyor. Limon suyu eklenerek te saklama işlemi yapılmaktadır. Limonu tüm zeytinin üzerine dökmemeliyiz. Tamamına dökülürse limon, zeytinin bozulmasını hızlandırır. Bundan dolayı tüketeceğimiz zeytini kaseye alıp limon dökmeliyiz. Güneş ışığı almayan serin bir ortamda ağızı kapalı bir şekilde muhafaza etmeliyiz.

Zeytin Çeşitlerimiz:

Natürel yeşil zeytin, natürel siyah zeytin.

Natürel Yeşil Zeytin Faydaları:

1-Vücuttan toksitlerin temizlenmesine yardımcı olur.

2-Taş ve kum oluşumunun önüne geçer, sindirim sistemini temizler.

3-Göz sağlığı için önemlidir, görme kaybının önüne geçer.

4-Şeker seviyelerini kontrol altında tutar.

5-Yeşil zeytin tok tutar, kilo vermeyi kolaylaştırır.

6-Mide asidinin artmasını önleyerek mide rahatsızlıklarının önüne geçer.

7-Karaciğer yağlanmasının önüne geçer, sivilce oluşumunu engeller.

8-Cilde ve saçlara da iyi gelmektedir.

Natürel Siyah Zeytin Faydaları:

1-Siyah zeytin sindirimi kolaylaştırır.

2-Saç, tırnak ve cilt için besleyicidir.

3-Kanser oluşumunu önler.

4-Siyah zeytin uzun süre tok tutar.

5-Kalp ve kalp sağlığını korur.

6-Vücut gelişimini destekler.

7-Kan yapar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbete Başla
Destek olmamızı ister misiniz?
Scan the code
Powered by Peron Medya
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?