Üzüm Sirkesi Nedir?
Üzüm sirkesi, yaş ve kuru üzümden, üzüm şırası konsantresinden ya da asit miktarı asetik asit cinsinden sınırı aşan şaraplardan elde edilir. Antioksidan bakımından çok zengindir.
Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?
Üzümlerimiz güzelce yıkayıp suyunu süzüyoruz. Cam bir kavanoza suyunu aktaralım daha sonra üzümlerimizi kavanozun içine koyuyoruz. Tahta kaşık yardımı ile karıştırıp kavanozun ağzını ince pamuklu bir tülbenti lastikle tutturup kapatıyoruz. Daha sonra ışık almaya serin bir ortamda saklanır. 2 Günde bir tahta kaşık yardımı ile karıştırıyoruz. Ortalama 20 gün sürecek bu işlemi üzümler dibe çökünce bırakıyoruz. Sonra yaklaşık 20 gün daha bekletilir. İçinde beyaz bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Bu tabakaya sirke anası adı verilir. Diğer sirke yapımlarında da kullanılır. Daha sonra sirke anası ve meyveleri süzdürün. Kalan sıvı kısmını ise tekrar kavanoza koyuyoruz. Üzerini tülbent ile tekrar kapatarak 20 gün kadar dinlenmeye alıyoruz. Bu işlem sonunda sirkemiz kullanıma hazır.
Üzüm Sirkesi Nerede Kullanılır?
Üzüm sirkesinin en çok kullanım alanı yemeklerimiz ve salatalardır. Cilt bakımı, saç bakımı, zayıflama amaçlı da kullanılmaktadır. İnsülin düzeyini seviyede tutarak tokluk hissi yaratır. Bunun dışında üzüm sirkesi yemeklerden sonra tüketilirse kan şekeri düzenleyici etki sağlayarak hazmı kolaylaştırır.
Elma Sirkesi Nasıl Saklanır?
Cam şişede veya plastik şişede saklanması uygundur. Serin kuru ve ışık almayan, şişenin ağzı kapalı ve hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Buzdolabında saklanması çok da gerekli değildir, kiler ve erzak dolabında da saklanabilir. Sirke açıldıktan sonra şişesini değiştirmeye gerek yoktur, kapağını sıkıca kapatarak kendi şişesinde saklayabiliriz. Sirke kullanıldıktan sonra kapağı hemen kapatılması gerekir. Hava ile temasından kaçınmak için dikkat etmeliyiz. Kalorifer peteği, bulaşık makinesi, fırın gibi ısı yayan kaynaklardan uzak tutulmalıdır. Sirkemiz sabit bir sıcaklıkta tutulması gerekir.
Elma Sirkesinin Faydaları:
- Saç ve cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle saç köklerini besler, dökülme problemini azaltır.
- Vücutta bulunan zararlı toksinleri arındırır.
- Diş ağrısı, baş ağrılarında olumlu etki sağlar.
- Anemi ve kansızlığa iyi gelir.
- Bağışıklık güçlendirir.
- Kolesterolü düşürür.
- Ağız içi yaralarına iyi gelir.